Špirkovi sa ušiel "Čierny Peter", proti Kazachstanu opäť Laco

08.05.2012 Celý región

Helsinki 8. mája (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek uvoľnil v utorok z tímu na MS útočníka Rastislava Špirka. V Helsinkách má v zálohe ešte útočníka Mareka Hovorku a brankára Júliusa Hudáčka, no tí sa dostanú na súpisku až keď sa vyjasní situácia so zámorskými posilami.

Realizačný tím už pred pondelňajšou výhrou s USA 4:2 dopísal Michala Handzuša, ktorý sa ohľadom zapáleného kĺbu cítil dobre, ale vo vyjadreniach sa nechcel uponáhľať. V každom prípade bez komplikácií odohral svoju porciu zápasu, ktorá na jeho štatút nepredstavovala vysokú minutáž, ale takmer 15 minút je v súčasných okolnostiach dosť. Tréneri ho logicky menej zaťažovali v oslabeniach a navyše celý herný systém až na záverečné minúty založili na rýchlych a rovnomerných striedaniach všetkých štyroch útočných formácií. "Hráme tímovo, nikto nehrá oveľa viac ako druhý. Toto je mužstvo opreté o kolektívneho ducha," zdôraznil Handzuš. Pochvaľoval si svojich krídelných spoluhráčov: "Boli rýchli a ukorčuľovali to za mňa. Veľmi mi pomohli."

Skúseného centra dopísali ako 21. korčuliara a Vůjtekovi tak v maximálnom povolenom počte (22 korčuliarov + 3 brankári) zostalo posledné miesto a to si realizačný tím primárne šetrí pre prípadný príchod Andreja Meszároša, či Mariána Gáboríka z NHL. Keďže vo výprave mal aj dvoch náhradníkov, jeden musel ísť domov. "Keďže sme pridali ďalšieho hráča, musíme niekoho poslať domov a bohužiaľ je to Rasťo Špirko. Ďakujeme mu za to, že absolvoval celú prípravu, je to dobrý chalan a pomáhal utužiť partiu. Vždy je ťažké, keď sa hráč musí rozlúčiť s mužstvom, ale tak to už v národnom tíme chodí. 'Čierny Peter' vždy na niekoho padne," komentoval Vůjtek.

Na súpisku zatiaľ nepribudol ani tretí brankár. S mužstvo sa od úvodu šampionátu pripravuje Július Hudáček, no do úvahy stále pripadá aj príchod Jaroslava Haláka zo St. Louis. "Zatiaľ sme ho nedostali na telefón, ale nechal nám správu, že nám zajtra zavolá," zdôraznil pre TASR šéftréner. Vůjtek ďalej oznámil, že obranca Kristián Kudroč stále pociťuje bolesti v chrbte a nie je jasné, kedy bude môcť na ľad. Oznámil však, že proti Kazachstanu sa v stredu do bránky postaví opäť Ján Laco.

Hlavný kormidelník mal po pondelňajšom víťazstve konečne dôvod na radosť, veď to bolo jeho premiérové na majstrovstvách sveta: "Čakal som na neho až do tretieho zápasu, takže som rád, že konečne prišlo. Teraz nás čakajú súperi, s ktorými budeme bojovať o štvrťfinále. Musíme sa na to poriadne pripraviť, možno to bude ešte ťažšie ako predchádzajúce zápasy proti favoritom."

Realizačný tím odmenil hráčov za výborné výkony aj dňom voľna, ten však príde až po stredajšom zápase s Kazachstanom. "Najprv sa sústredíme na duel s Kazachstanom, ako favoriti ho musíme odohrať so cťou. Potom sme dali hráčom voľný deň, keď chceme ísť na motokáry, aby sa chlapci trošku rozptýlili. No a potom sme naplánovali spoločnú večeru v maďarskej reštaurácii," dodal Vůjtek.
 

Vyberte región